Prof. Dr. Aygül Süel ile Şapinuva ve Keşif Öyküsü

Prof. Dr. Aygül SÜEL Biyografisi

1951 yılında İstanbul’da doğdu. 1971 yılında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Hititoloji Anabilim Dalı’nda lisans eğitimini, 1974 yılında Yüksek lisansını, 1980 yılında Doktorasını tamamladı. 1986 yılında Doçent ve 1994 yılında Profesör unvanını aldı.

Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, Hititoloji Anabilim Dalı Başkanlığı yapmış olan Profesör Süel, ayrıca çeşitli idari ve bilimsel görevleri de yüklenmiş, Yayın Kurulu Üyeliği ve Hakemlik, Editörlük, danışmanlık yapmıştır. 

2018 yılında Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde, bölüm başkanı olarak göreve başlamıştır. Halen ilgili üniversitede bölüm başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Uzman olduğu Hitit direktif metinleri üzerine kitabı, Hitit müziği, Hitit hukuku gibi çeşitli konularda çok sayıda makalesi bulunan Süel, Hitit arkeolojisi ve filolojisi üzerine çalışmalarını yürütmektedir. Prof. Süel, yurt dışında Fransa, İngiltere, Amerika, İtalya, Almanya gibi ülkelerde ve yurt içinde çeşitli şehirlerde konferanslar ve seminerler vermiştir. 

Kendisi, Çorum’da düzenlenen Uluslararası Hititoloji Kongrelerinin ve Ortaköy-Şapinuva Kazısının Başkanlığını yapmaktadır. 

Ortaköy-Şapinuva çivi yazılı arşivin yayın çalışmalarını yürütmektedir.  Şapinuva kazı ve arşiv çalışmaları yanı sıra, Batı Anadolu, Suriye çalışmaları ve Ortaköy Hurrice-Akadça-Hattice tabletleriyle ilgili proje ve yayın çalışmaları devam etmektedir.

1 yorum

  1. Değerli Hocam Aygül Süel,
    Şapinuwa antik Hatti kentini keşfiniz,
    Şapinuwa kazı çalışmalarınız,
    Hatti, Hitit ve Hurri tarihi ve yazı örneklerini bulmanız.
    Özellikle Hatti ve Hurri metinleri üzerinde titiz çalışmalarınız.
    Anadolu’nun ATA’ ları olan Hatti ve Hurri dil ve yazısı konusunda çalışmalarınız.
    Anadolu dil, yazı, kültür tarihine ışık tutmanızı saygı ile izliyoruz…

    Keşif, Yüzey Araştırması ve kazı çalışmalarınızın;
    MÖ 1350 de Hurri Başşehri “URKEŞ’in” (ASUR saldırıları nedeniyle), Anadolu’nun ortasına ‘Kar Kir Kir’ Tepedeki Yüksek Şehir olarak taşınan, Yürekli Krallarının adını verdikleri Şehri, Sarayı, Tapınağı-Terası ve Meydanı keşfetmenizi dilerim.

    Yanında, aynı yıllarda (ASUR’ un yakıp-yıktığı) NUZİ’ şehrinin kurucu kralları SİM adı ile yeniden inşa edilen yerleşimlerinin keşfi, URKEŞ ve bağlı NUZİ şehrinin tarihinin, birlikte devam ettiğini açıklayacaktır.

    Anadolu Tarihini aydınlatacak HURRİ tabletlerini bulmanız ve çözümü çalışmalarınız Anadolu dili, yazısı, kültürü ve aydınlanmasına ışık tutacağının önemini bilerek,

    ANADOLU TARİHİ AYDINLANMASI çalışmalarınızı kutlarız.

    Görüşme ve sizi ziyaret etme dileklerimle.

    Şemsi Ercan
    semsie@yahoo.com
    0541.941.4860

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*